Advertisement

Who Likes This Wine(3)

 1. Dupdidu

  Dupdidu

  0 Tasting Notes

 2. Heywood_ja

  Heywood_ja

  53 Tasting Notes

 3. cawineaux

  cawineaux

  270 Tasting Notes

Food Pairing Tags

Add My Food Pairing Tags

Community Tasting Notes (3) Median Score: 91 points

 • PNP which probably didn't help the muted nose and palate. Parker rated it 95 so apparently I am missing something.

  Do you find this review helpful? Yes - No / Comment

 • Even for its young age the wine is full of flavor. Decanted 2 hours before and it opened perfectly. Should be better in the next 5-7 years.

  Do you find this review helpful? Yes - No / Comment

 • Wine in Black website:
  100% cabernet sauvignon, 100% Napa Valley, 95 Parkerpunten en 20 maanden opvoeding in barriques. Mooie cijfers, maar ze drukken niet bij benadering de wereldklasse van deze wijn uit.

  Robert Parker 95 / 100 punten

  Wijngoed: St. Supéry Estate Vineyards & Winery
  Serveertemperatuur: 16-18°C
  Alcoholpercentage: 14,5%
  Flesrijping: tot 2025

  Het wijngoed

  St. Supéry Estate Vineyards & Winery is gevestigd in Rutherford, ruim 60 mijlen ten noordoosten van San Francisco. Hier in hartje Napa Valley en in de onmiddellijke nabijheid van wijngoederen als Harlan Estate, Opus One, Niebaum Coppola en Staglin Family begon de Fransman Robert Skalli in 1982 zijn eigen wijngoed. Het is tot op vandaag in het bezit van de familie en is een van de grote namen van de Californische wijnbouw, hoewel het bij ons relatief onbekend is. Het moet worden gezegd dat Robert Skalli ook een echte speurneus had. Want de twee wijnpercelen die hij kocht horen bij het beste dat Napa Valley te bieden heeft. Een daarvan is de Dollarhide Estate, dat in totaal 600 ha omvat, waarvan 200 ha met wijnstokken zijn beplant. Hier bevinden zich maar liefst 13 verschillende terroirs. Het lokale microklimaat is typisch voor de Napa Valley met extreme temperatuurverschillen tussen dag en nacht. De verbouwde druivensoorten zijn de klassieke Franse druiven als cabernet sauvignon, merlot, cabernet franc, petit verdot, malbec, sauvignon blanc, sémillon en chardonnay.

  Het andere perceel is het 14 ha kleine Rutherford Estate. Dit zijn de wijngaarden die het hoofdgebouw omgeven. Hier worden uitsluitend druivensoorten van de Bordeaux geteeld. Zoals gebruikelijk bij New World Wineries is het portfolio piramidevormig opgebouwd, te beginnen bij Estate Varietals, gevolgd door Estate Wines Élu & Vertú en helemaal aan de top de meesterlijke Single Vineyard Varietals. Verder is St. Supery bijzonder omdat men hier echt voorbeeldig met het milieu en energieverbruik omgaat. Dollarhide Estate bevat zeven meren met een grote biodiversiteit. Ook wat betreft de wijn wordt hier stevig aan de weg getimmerd. Robert Parker velt een positief oordel: „Kudos to this estate for dramatically raising the quality level of their offerings. These are now among the more exciting wines being made in Napa Valley!” Dit wijngoed moet u zeker leren kennen.

  De wijn
  St. Supéry Cabernet Sauvignon ‘Dollarhide’ Napa Valley 2010 is gevinificeerd van 100% cabernet sauvignon. De jaargang 2010 was in de Napa Valley kouder dan anders. Maar de uitzonderlijk late oogst (16-23 oktober) leverde uitstekende druiven op. De oogst werd handmatig uitgevoerd en vond plaats in de vroege ochtend. Er werden zeer kleine oogstmanden gebruikt. Na de aankomst op het wijngoed werden de beste druiven geselecteerd. Deze werden vervolgens ontsteeld en op een triltafel van alle resten ontdaan. De inweking vond plaats in een open kuip. De hierop volgende gisting gebeurde onder regelmatig doorroeren. Na de oversteek rijpte de wijn 20 maanden in barriques van Frans eiken, waarvan 84% nieuw was. De wijn werd op 31 juli 2012 afgevuld. Er werden in totaal 14.628 flessen geproduceerd.

  95 punten Robert Parker’s Wine Advocate:
  “The 2010 Cabernet Sauvignon Dollarhide Estate (100% Cabernet Sauvignon) boasts knock-out aromas of blackberries, blueberries, licorice, subtle smoke and background oak. The wine shows tremendous intensity, richness and opulence. Another great wine, it, along with its siblings, indicates that this winery is performing on all cylinders at present. Exceptional richness, density and purity are found in this stunning 2010. It should age effortlessly for 15-20 years.” – Robert M. Parker, Jr.

  Wine in Black beoordeling: 95 punten
  De Californische Napa Valley, in de wijnwereld ook kortweg “The Valley” genoemd, is een van de beste adressen voor wereldklasse wijnen. Grote namen als Harlan Estate, Opus One, Niebaum Coppola en Staglin Family Vineyards gelden onder wijnfans als grote highlights. Maar het probleem is dat deze wijnen nauwelijks te vinden zijn. En als ze te vinden zijn, dan alleen tegen torenhoge prijzen, zeker als ze hoge ogen gooien bij Robert Parker. Maar soms heb je geluk. De St. Supéry Cabernet Sauvignon ‘Dollarhide’ Napa Valley 2010 is een super-topklasse-napa-cab met een formidabele score van 95 Parkerpunten. Ondanks dat hij van een goed jaar is, is zijn prijs aangenaam laag gebleven. Het enige minpuntje aan deze wijn is dat er maar weinig flessen zijn!

  Maar die mag u zich niet laten ontgaan. Want deze cabernet is een monument! Een verbluffend intensieve, bijna ondoorzichtige zwartpaarse kleur. Het crèmige, weelderige bouquet is zeer typisch voor Napa Valley-wijnen: zwarte aalbessen, bramen, mokka, koffiebonen, vanille, toast, rook en een vleugje grafiet als minerale ondertoon. Ook in de mond heeft het onnavolgbare karakter van een grote Californische cabernet sauvignon, zoals je die alleen in de Napa Valley vindt: rijke diepe vrucht, prachtig gefocuste wijnzuren, stevige, volrijpe, heerlijk smeuïge tannines, goed geïntegreerd hout, hoge extract-intensiteit en een 60-seconden-finisch om van te dromen.

  Dat is wat je noemt koninklijke allure. De levensverwachting is minimaal 10-15 jaar. Maar dan moet je wel de verleiding van deze geweldenaar kunnen weerstaan!

  1 person found this helpful, do you? Yes - No / Comment

What Do You Think? Add a Tasting Note

Professional reviews have copyrights and you can view them here for your personal use only as private content. To view pro reviews you must either subscribe to a pre-integrated publication or manually enter reviews below. Learn more.

Add a Pro Review Add Your Own Reviews:
 

Report a problem with the information on this page.

$Where to Buy
powered by wine-searcher.com
×