Important Update From the Founder Read message >

Höstprovning 2012

Södermalm

Tasted October 4, 2012 by Tavastgatan with 452 views

Introduction

Maison Gullberg har sällan skådat en sådan laddning viner. och då ska man veta att det har serverats en och annan toppflarra i den här våningen genom åren. Min vana trogen så skriver jag ett litet protokoll från kvällen baserat på helt oförståeliga anteckningar men vissa saker glömmer man inte. Det var hur som den skötsammaste höstprovning jag arrangerat. Inga skandaler alls, om man bortser från att Josef trodde att 1955 Cheval Blanc var en gammal Chateau Rayas - skandal!

Flight 1 (2 notes)

Vi började ju med en magnum av 1976 Salon (98p). Ingen lyckades sätta den konstigt nog. Kanske var alla lite rostiga så tidigt men Daniel fick ur sig Winston Churchill vilket får anses som en svag men intressant gissning då det inte fanns den typiska nötigheten. Vinet var sensationellt krämigt och laddat med härlig citrus och sex. En av kvällen toppar enligt mig. Champagne nr 2 var en betydligt elegantare och stramare blanc de blanc. 1986 Krug Clos du Mesnil (96p). Daniel sköt direkt med att gissa 1988 Bollinger R.D. Resten var tämligen tysta, vilket får anses som kvällens andra skandal. Klas klämde fram "måste vara en blanc de blanc" strax innan jag berättade vad det var. Daniel fick poäng för vinkunskap då han visste att det var 1986 då jag sade att det var samma årgång som Selosse blev vald till Frankrikes bästa vinmakare". Slutsatsen efter skumporna är nog ändå att det dricks för lite högklassig blanc de blanc i det här gänget. Två skumpor och ingen rätt. Jag började tvivla här. Trodde att det var ett bord fullt med vinkunniga....

Flight 2 (2 notes)

Som tur är blev det mycket bättre kvalitet på gissningarna senare. Fram kom två vita viner. Det högra vinet visade sig vara enkelt att förstå. Alla var nog i Rhone här även om det pratades en del om USA. Svampen sade "No way att det är en jänkare". Josef tyckte sig känna att det var 2009 Hermitage från Chapoutier. Det var ingen dum gissning då det var 2003 Hermitage Ex Voto från Guigal. Ett vin som fått 100p av Parker. Jag tyckte personligen att det var ett jobbigt vin med alldeles för mycket kraft och alldeles för lite elegans.. Det får inte mer än 92p av mig. Det vänstra var mer ett vin i min stil. Klas var snabb och sade att det var "hans vin". Martin sade Meursault, Daniel Chevalier Montrachet från Leflaive (not bad). Fredrik gissade Leflaive, Jonas Sauzet och Totte Ramonet. Lasse gissade på Lucien de Moine. Bra gissningar men Josef och Svampen spikade Batard Montrachet. Josef trodde det var 06 Sauzet och svampen tyckte att det var "så mycket hasselnötter som spökade så det är nog en Batard fast äldre än 06". Well done! Nu började min tro på ER komma tillbaka. Vinet var en härlig 2002 Batard-Montrachet från Domaine Leflaive (95p).

White
2003 E. Guigal Ermitage Blanc Ex-Voto France, Rhône, Northern Rhône, Hermitage
Unratable and almost undrinkable. If this is a 100 point wine, then I am Sven-Bertil Taube!
1 person found this helpful Comment
White
2002 Domaine Leflaive Bâtard-Montrachet France, Burgundy, Côte de Beaune, Bâtard-Montrachet Grand Cru
94 points

Flight 3 (3 notes)

Alla skrockade nöjt när det var dags för rött. Jag serverade 3 stycken Barolo på raken och ingen vek en millimeter från att det rörde sig om Piemonte. Jag tror att ingen var någon annanstans. Personligen tycker jag att dessa 3 var fantastiska men på lite olika sätt. 2002 Monfortino från Giacomo Conterno var betydligt mörkare och kraftigare än förväntat. Dekanterad i 4 timmar var den ännu en baby. Trots kraften så var den helt magiskt elegant (99p). Gissningarna var främst på Aldo Conterno. Fredrik gissade rätt trots att han aldrig druckit Monfortino 02. Ett magiskt vin hur som helst. 1997 Gran Bussia från Aldo Conterno var sexig och lite mer köttig med betydligt mer utvecklade toner (97p) . Josef trodde att det var hans vin men då trodde han fel. Lasse, Fredrik, Martin, Daniel och Klas trodde att det var Gaja. När 1996 Faletto (Red Label) från Bruno Giacosa kom så yrade Svampen i flera minuter om katrinplommon och Klas sade att nog faan är det här 00 innan han kom på att " nej, faaan 00 fanns det knappt någon frukt...det här ju massor med frukt". Lasse och Martin gissade 2001 och Daniel var närmast med 1998. Jag tycker att det var ytterligare ett mästerverk (98p) och att det verkligen befäste hur underbar god Barolo är. Jag var också grymt nöjd med tryffelsalsiccia-röran....gott!

Red
2002 Giacomo Conterno Barolo Riserva Monfortino Italy, Piedmont, Langhe, Barolo
96 points
Red
1997 Poderi Aldo Conterno Barolo Riserva Granbussia Italy, Piedmont, Langhe, Barolo
95 points

Flight 4 (2 notes)

När Fredrik, den självutnämnde Bourgogne-experten, skrek rakt ut att det nästa högra glaset var 2004 La Tache så hakade Totte på. "Massor med röd grape frukt och grönt som faan". Daniel var säker på att bägge vinerna var 2004. Klas sade att "ja i alla fall det högra".Fredrik tyckte att det det nästan kunda vara samma vin i båda glasen och Jonas spikade det vänstra vinet som "hans vin". Josef som provar Bourgogne varje dag till frukost konsterade att det vänstra är DRC och det högra förmodligen Leroy. Troligen Richebourg bägge två. Jag älskade 2008 (96p) som var läckert elegant och transparent och 2007 (95p) var ju grönare och lite stökigare men väldigt fin den också. Lite för unga för att upptäcka mycket av den där härliga RSV kryddan verkade det som, men underbara viner ändå.

Red
2007 Domaine de la Romanée-Conti Romanée St. Vivant France, Burgundy, Côte de Nuits, Romanée St. Vivant Grand Cru
95 points
Red
2008 Domaine de la Romanée-Conti Romanée St. Vivant France, Burgundy, Côte de Nuits, Romanée St. Vivant Grand Cru
95 points

Flight 5 (2 notes)

Sedan blev det 1986 Leoville Las Cases (94p) och 1955 Cheval Blanc (96p) och det var här Josef tjatade om att det bara "måste vara Chateau Rayas. Gammal Rayas. Det måste vara det." Det vänstra är ju Bordeaux tyckte han. Svampen sade "No way, Rayas brukar vara blekare i färgen (vilket är sant) så det är det inte. Det är inte en Bordeaux heller (?) Lasse var först säker på att Cheval Blanc var Masseto men efter 2 minuter ändrade han sig då det hände väldigt mycket i det glaset snabbt. Han var i Bordeaux efter en stund. Daniel prickade Cheval som "hans vin". Fred trodde felaktigt att det första var hans vin men han sade också att "om inte det högra är Bordeaux så heter jag Kalle Tjärvigg". Och det heter han ju inte. Klas, Martin, Jonas och Totte var alla i Bordeaux på bägge. Conseillante och Pavie nämndes och Totte gissade på 1998 på det vänstra (hans vin). Jonas sade att jo, det kunde det nog vara. "Det högra kan vara en 40 år gammal Bordeaux" sade Klas om Cheval Blanc. Det var nära. Leoville Las Cases hade dekanterats i 2 timmar men var väldigt sluten.

Red
1986 Château Léoville Las Cases France, Bordeaux, Médoc, St. Julien
94 points
Red
1955 Château Cheval Blanc France, Bordeaux, Libournais, St. Émilion Grand Cru
97 points

Flight 6 (2 notes)

2006 Sassicaia (94p) var det ingen som gissade på. Mästaren (Totte ) och Jonas drack det för 2 dagar sedan men hade ingen aning var det var. Messorio 04 kanske sade Totte. Det ligger ju inte så långt ifrån men det är ju Merlot och det här är ju Cab. Nu var svampen het på Masseto. Martin trodde att det var en australiensare. Shiraz. hmm.... Daniel var på Pavie 05 och Lasse trodde återigen att det var hans vin (Masseto)... haha. Josef gissade på 2000 Angelus. Fred sade att det nog ändå är en Bordeaux igen. På 2003 Mouton-Rotschild (97p) så tog Jonas (vänstra stranden) och Totte spikade vinet. Revansch. Det var skönt. Klas var ute och cyklade igen när han med kraft underströk att det inte var någon Bordeaux. Fred helgarderade med att gissa att det här också var hans vin (vilket det också var) och Lasse sade "Det här MÅSTE vara mitt vin"... haha. Josef gissade bra med 2000 Mouton-Rothschild.

Red
2006 Tenuta San Guido Sassicaia Italy, Tuscany, Bolgheri, Bolgheri Sassicaia
94 points
1 person found this helpful Comment
Red
2003 Château Mouton Rothschild France, Bordeaux, Médoc, Pauillac
96 points

Flight 7 (2 notes)

2006 Masseto (97p) och 2004 Messorio (94p) var nästa viner. Alla, precis alla gissade att Messorio var från USA. Svampen sade iofs att han skulle bli otroligt förvånad om det var det. Svårt att veta vad han sade då han pratade om sig själv i 3:e person. Jonas sade med kraft "Jag hatar verkligen det här vinet". Daniel var specifik och gissade Peter Michael. Josef sade "självklar jänkare". Masseto trodde Svampen var Scarecrow. Klas gissade först USA sedan ändrade han sig och gissade på Masseto (bra). Martin gissade på...ja, gissa... Shiraz från Australien! Men Lasse gissade inte på att det var hans vin. Josef var i Napa här också...

Red
2006 Tenuta dell'Ornellaia Masseto Toscana IGT Italy, Tuscany, Toscana IGT
94 points
Red
2004 Le Macchiole Messorio Toscana IGT Italy, Tuscany, Toscana IGT
93 points

Flight 8 (2 notes)

Sedan blev det en enligt mig en urfin 1995 La Mouline från Guigal (97p) och en shiraz från Australien, nämligen 2001 Penfolds Grange (95p). Här var det hög nivå på gissningarna då Jonas gissade La Mouline 03 och Josef sade att det absolut är La Mouline och Klas sa 93 La Turque. Martin gissade att La Mouline var shiraz från Australien...(svårt det här). Mycket snack om att 2:an kunde vara Torbreck men den är väl betydligt kraftigare och alkoholstark...? Josef slog näven i bordet och sa "att om inte 2:an är Shiraz från Australien så är det fel på hela jävla världen!"

Red
1995 E. Guigal Côte-Rôtie La Mouline France, Rhône, Northern Rhône, Côte-Rôtie
96 points
Red
2001 Penfolds Grange Australia, South Australia
94 points

Flight 9 (2 notes)

Jänkare kom i form av 2007 Futo (96p) och 2007 Scarecrow (98p). Alla var i USA. Roligast var väl att svampen inte kunde hitta sitt eget vin.

Red
2007 Futo Oakville USA, California, Napa Valley, Oakville
No rating
Red
2007 Scarecrow Cabernet Sauvignon USA, California, Napa Valley, Rutherford
No rating

Flight 10 (1 note)

När Egon Muller Scharzhofberg Auslese Goldkapsel från 1999 (98p) serverades började sällskapet bli lite stökiga men jag tror att alla älskade vinet. Har inga noteringar om det men vill minnas att Egons namn nämndes av flera. Ytterligare ett mycket unikt vin en unik kväll.

Flight 11 (1 note)

Innan rökverk och bira på Sjögräs hann vi med en urfin 1996 Clos De Goisses (97p). Karameller och röd kärlek.

Closing

Vi ses nästa år!

Puss och kram,
The S

© 2003-24 CellarTracker! LLC.

Report a Problem

Close