Important Update From the Founder Read message >

BYO Centropa "vin utenfor Frankrike"

Centropa, Oslo, Norway

Tasted March 14, 2023 by GuWin with 226 views

Introduction

Blindsmaking med tema "BYO utenfor Frankrike"

Flight 1 - Musserende åpning (2 notes)

White - Sparkling
2019 Egge gård One Norway, Drammen, Lier
84 points
Første par ut og en stor kontrast mellom Egge Gård One og Gramona Cava Enoteca! Denne har en klar, lys, vanndig farge. Små bobler. Intens duft av solbærblader og solbær, og blindt går vi til sauvignon blanc. Stram, ren og med god mousse som forsvinner ganske raskt. Litt enkel stil, men veldig morsomt med norsk musserende laget på Solaris, fra Egge Gård i Lier!
White - Sparkling
2006 Gramona Cava Enoteca Brut Nature Gran Reserva Spain, Cava
91 points
Mørk strågul med gyllent skjær. Middels intens duft av smørmalt, smør og sitrus i retning sitron. Moden, utviklet stil med "brunt" preg - i form av modene og svakt oksidative toner. Godt autolysepreg, flott, rik frukt med modent eplepreg. Rik og fyldig med flott mousse og middels syre. En flott chapagne-lik cava til en drøy pris.

Flight 2 - Hvit flight I (4 notes)

White
2010 Chateau Montelena Chardonnay USA, California, Napa Valley
92 points
Lys strågul. Duft av melon, lime og hvite blomster. Slank, bløt chardonnay med god fylde og middels (-) syrepreg. Noe utviklet på smak. Utvikler seg pent i munnen. Burgundersk stil, integrert og nedtonet eikepreg. Ganske rik stil, god konsentrasjon og middels lang smakskurve.
White
2021 Bodega Chacra Chardonnay Argentina, Patagonia
90 points
Lys strågul med grønnskjær. Mineralsk duft med flint og våt skifer, behagelig eikepreg, sødmefull sitrus og steinfrukt. Burgundersk stil med forsiktig fatbruk. Smaken er lett, floral og med unge grønne epler, pærer og et sødmefullt, nesten tuttifruttiaktig preg. Litt "hul" munnfølelse, svært ungdommelig og lite sammensatt nå. Bør få noen flere år på langs. 90 p nå.
White
2019 Wittmann Westhofener Brunnenhauschen Riesling Großes Gewächs Germany, Rheinhessen
91 points
Lys strågul. Nydelig duft med søtlige, tropiske toner, grønne epler og lime. Slank, stram og mineralsk munnfølelse med grønne epler og lime også på smak. Svært ung og nesten smertefullt syrlig nå med en appelsin-aktig syre i ettersmaken. Mens enkelte GG-er fra 2019 virker å ha kommet ganske langt (f eks Emrich Schönleber GG 2019 drukket for litt siden) trenger nok denne lang tid. 91 p for nå
White
2010 Schäfer-Fröhlich Bockenauer Felseneck Riesling Großes Gewächs Germany, Nahe
93 points
Strågul med gyllent skjær. Nydelig, sødmefull duft med svakt tropiske toner og gul frukt. Ingen tegn til petroleum, men noen nevner "squashball". Gul frukt også i anslaget, moden og pent utviklet riesling, veldig god fylde med god "power" og konsentrasjon. Lang smakskurve med god balanse hele veien og med sødmefulle sitrus- og tropiske toner i avslutningen. Har utviklet seg positivt siden forrige flaske drukket i 2018 og holder seg fortsatt på et svært godt nivå.

Flight 3 - Hvit flight II (4 notes)

White
2018 Argyros Assyrtiko Cuvée Monsignori Greece, Aegean, Cyclades, Santorini
92 points
Funklende klar, energisk lys farge. Tredje gang jeg smaker Monsignori '18, men første gang blindt. Herlig, ren duft av grønne epler, saltpastiller, saltvann og et ørlite tropisk preg. Rik, kompleks, energisk munnfølelse. Stram stil med sitrus og grønne epler på smak, og et herlig saltmineralpreg som fører oss mot Assyrtiko/Santorini. Chablis-toner med saltvann og sitron! Lang smakskurve med salttoner også i ettersmaken.
Argyros Monsignori er laget på assyrtiko fra minst 200 år gamle vinstokker! Det er god konsentrasjon og energi her, og jeg vil tro disse vinene fint kan ligge ti år til. Første flaske Monsignori '18 fikk 93 p av meg, den andre bare '88 (mulig post-corona-effekt - men det var mest syre å spore). Nå er vi oppe på 91-92 igjen - med mulig oppside for ytterligere lagring.
1 person found this helpful Comment
White
2016 Dominio del Aguila Albillo Viñas Viejas Spain, Castilla y León, Ribera del Duero
91 points
Strågul. Middels intens duft av urter, kanel og et litt ubestemmelig søtlig mint-preg - vademekum? Slank, floral smak - vanskelig å ta blindt. Mye som skjer her, men jeg får ikke helt tak på smaken. Et søtlig preg, kanel og eple - og jeg ender opp med en smak av hvit gløgg. (Sødmefull, med smak av grønne epler, urter og kanelstang). Vinen får strålende omtale med 95 i DN og et snitt på 93,4 p på CT, jeg tror jeg må drikke noen flere flasker for å anerkjenne kvaliteten. Blindt ender jeg på 91 p.
White
2020 Morgen Long Chardonnay Grey Label Seven Springs Vineyard USA, Oregon, Willamette Valley, Eola - Amity Hills
93 points
Første årgang av Grey Label fra Morgen Long. Lys strågul farge. Intens duft med toner av røyk, flint og skifer. Burgundersk stil. Strålende vin med kjølig preg. Grønne epler, flint og godt integrert eik. God konsentrasjon med en tett tekstur (her er nesten tyggemotstand!") Tydelige eiketoner, men uten vaniljepreget. Lang smakskurve, ungdommelig, men fin å drikke nå.
1 person found this helpful Comment
White
2018 Volcanic Slopes Assyrtiko Pure Santorini Greece, Aegean, Cyclades, Santorini
93 points
Lys strågul med gyllent skjær. Mer intens enn Argyros Monsignori '18, men med samme duftspekter av grønne epler og saltvann. Her er også toner av grillet sitron. Rik, kompleks smak med stor konsentrasjon. Flott frukt, varm stil, utrolig fint saltmineralitet - som en svak sjøbris som legger seg på tungen. Morsomt med to assyrtikoer fra Santorini i samme blindsmaking; denne har litt mer "punch" enn Monsignori, og klokker inn på et ekstra poeng.
1 person found this helpful Comment

Flight 4 - Rød flight I (4 notes)

Red
2013 Giuseppe E Figlio Mascarello Barolo Monprivato Italy, Piedmont, Langhe, Barolo
flawed
Lys, utviklet rødoransje farge. Sliten duft med svisker og neglelakkfjerner. Hul, stram smak uten frukt og med bitre, tanninrike toner. Blindt tippet de fleste en godt moden nebbiolo (70-80-talls), men dette er Monprivato '13. Ødelagt, dessverre ...
Red
2001 Tenuta San Leonardo San Leonardo Italy, Trentino Alto-Adige / Veneto, Vigneti delle Dolomiti IGT
90 points
Dyp, mørk rød. Fantastisk god lukt med solbær, sigarkasse og sødmefulle bær. Bordeaux-toner! Følger ikke opp i munnen - godt utviklet, nedtonet frukt med mørke bærtoner, middels syre og tannin. Mellomlang smakskurve med mørke bær i avslutningen. 94 p til duft, 88-89 til smak - og totalt 90.
Red
2007 Jim Barry Shiraz The Armagh Australia, South Australia, Mount Lofty Ranges, Clare Valley
92 points
Dyp, tett mørk farge. Intens, sødmefull duft med mørkt bærpreg, røyktoner og kaffe. Heftig, rik stil, nesten litt mye av deg gode; chunky munnfølelse med masse mørk frukt, eucalyptus/grønn dent. Voldsom og litt "in your face", tett og kraftig, varm og aloholrik, lang, mørk smakskurve med mørke bær og eucalyptus i avslutningen. Dette er litt "elsk eller hat", jeg savner litt eleganse og ender på midten med 92 p.
Red
2015 Littorai Pinot Noir Wendling Vineyard USA, California, North Coast, Anderson Valley
93 points
Lys, klar rød. Dette er en BYO-smaking med tema "verden utenfor Frankrike", men det frister å tippe på burgund allikevel! Lyse, røde bær på duft, spicy toner à la Vosne. Slank, kjølig stil, flott ren frukt, sødmefulle røde bær mot markjordbær og bringebær. Elegant vin med lang, balansert smakskurve og smak av røde bær og et behaglelig eikepreg i avslutningen.

Flight 5 - Rød flight II (4 notes)

Red
2015 Weingut Keller Bürgel Spätburgunder Germany, Rheinhessen
92 points
Klar, middels dyp rød, transparent. Burgundersk duft med bringebær og jordbær, sødmefullt vaniljepreg og vosne-spice. Nydelig duft og her ville jeg nok også gått til burgund (som med Littorai Wendling vineyard fra samme årgang). Noe utviklet på smak med røde bærtoner. Slank, syrlig stil og med et svakt volatilt preg, og jeg finner noen ikke helt rene toner her som trekker helhetsinntrykket litt ned.
Red
2012 Dominio Pingus Ribera del Duero Flor de Pingus Spain, Castilla y León, Ribera del Duero
91 points
Ungdommelig, dyp mørk farge. Lukket på duft med en gang - gir ikke mye, men åpner seg noe i glasset med bordeauxtoner à la solbær og cedertre. Kompakt i anslaget, fullpakket med mørke bær, svært tanninrik. Ungdommelig og ikke helt i balanse nå - frukt, tannin og syre spriker litt, men ingen tvil om dette er en seriøs vin som vil utvikle seg positivt med alder. Per nå veldig "tight" og konsentrert og med tydelige fat-tanniner. Poenggivningen er gitt "blindt" og vi ender på 91, med klart potensial for høyere score med alder.
Red
1998 Penfolds Grange Australia, South Australia
96 points
Dyp mørk med murstens kant. Luftet i 12 timer. Sødmefull, rik, tung duft av mørke bær, cedertre, sigarkasse, et søtlig røypreg og eucalyptus som tok oss i retning Australia. Imponerende munnfølelse, svært rik stil med sursøt frukt, mørke bær, et hint av sort lakris. En stor vin, dyp og med stor konsentrasjon og svært lang smakskurve med mørke bær, eucalyptus og trekryddertoner i avslutningen. Kveldens vin!
1 person found this helpful Comment
Red
2019 Williams Selyem Pinot Noir Sonoma County USA, California, Sonoma County
92 points
Lys rød med mørk kjerne og klar kant. Sødmefulle toner av anis og "Kongen av Danmark", sødmefullt bærpreg med mørke, modne jordbær. Slank og ren smak med et kjølig bærpreg med røde bær. Harmonisk, bløt og med god balanse. Lettdrikkelig og saftig stil.

Flight 6 - Rød flight III (4 notes)

Red
2019 Bodegas Lanzaga (Telmo Rodriguez) Rioja Tabuerniga Spain, La Rioja, Rioja
91 points
Dyp mørk, ung og kompakt farge. Tung, sødmefull bærfrukt på duft. Voldsom i anslaget med stor konsentrasjon. Uforløst, kompakt og svært tett frukt, tettpakket med sorte bær (bjørnebær, solbær). Vinen er så tight og full av tannin og syre at den bokstavelig talt er svetteperlefremkallende! En krevende vin og svært ung nå, og vanskelig å score blindt å såpass ung. Det blir litt for mye av det gode og jeg er på beskjedne 91 p, men er sikker på at flere av mine med-smakere gir flere poeng ekstra. Sånn er det med blindsmaking!
Red
2017 Giaconda Pinot Noir Estate Vineyard Australia, Victoria, North East, Beechworth
92 points
Kveldens fjerde pinot noir. Lys rød med mørkere kjerne. Behagelig, sval duft av røde bær og et interessant røykpreg. Middels intens munnfølelse med et varmt, krydret bærpreg. Tydelig eik på duft og smak som tilfører et spennende preg uten at det blir for mye av det gode. Rik stil med middels lang smakskurve og røde bær og fatkrydder i ettersmaken.
Red
2009 Poderi Aldo Conterno Barolo Cicala Italy, Piedmont, Langhe, Barolo
92 points
Utviklet, mørkeoransje farge. Varmt, modent preg på duft med lukt av mørke moreller og kirsebær og et hint av tjære. Godt utviklet på smak og jeg ville tippet en eldre barolo enn fra 2009. Stram, tanninrik og kompakt frukt, middels lang smakskurve. Burde definitivt hatt matfølge - krevende å drikke alene. Barsk vin, god kvalitet, men tørrer noe ut.
Red
1984 Casa Ferreirinha Douro Reserva Especial Portugal, Douro
flawed
Åpnet raskt, bunnfall fjernet, tilbake på flaske. Middels dyp mørk med vanndig kant. Svake dufttoner med et litt ubestemmelig bærpreg. Tanninrik i anslaget og antagelig godt over høyden med lav konsentrasjon og litt forsvinnende frukt. Gir lite nå, og jeg mistenker en liten snik-kork-effekt. Frukt og konsentrasjon er nesten borte, dessverre, og dette blir "flaw" fra meg.

Flight 7 - Søt avslutning (3 notes)

White - Off-dry
1998 Jos. Christoffel Jr. (Christoffel-Prüm) Ürziger Würzgarten Riesling Auslese *** Germany, Mosel Saar Ruwer
91 points
Utviklet, strågul med gyllent skjær. Pent utviklet duft med moden gul sitrus à la grapefrukt og klementin, sukkerlake med lime og et lite streif av petroleum. Moden og pent utviklet også på smak, glatt tekstur og en umami-aktig munnfølelse. Smak av melon og grapefrukt. Dette er jo en auslese med godt med restsødme, men sødmepreget er nesten borte, syren beskjeden - men allikevel - dette er en harmonisk og lettdrikkelig vin med god balanse, og en herlig avslutning på måltidet,
White - Off-dry
2001 Jos. Christoffel Jr. (Christoffel-Prüm) Ürziger Würzgarten Riesling Auslese *** Germany, Mosel Saar Ruwer
Drukket paralellt med samme vin fra 1998. Mye av det samme som sin eldre bror; Utviklet, strågul med gyllent skjær. Noe utviklet duft med moden gul sitrus à la grapefrukt og klementin, sukkerlake med lime. Noe mindre petroleum her. Pent utviklet også på smak, lettdrikkelig og glatt tekstur og smak av melon og sitrus. Sødmepreget er nedtonet, syren ganske snill og alt i alt er dette en lettdrikkelig, behagelig vin med middels lang smakskurve og behagelige toner av sitrus, melon og et streif av fersken i ettersmaken.
White - Sweet/Dessert
1976 Picco Cav. Marco Erbaluce Caluso Passito Italy, Piedmont, Northern Piedmont, Caluso Passito
88 points
Brun, nesten motoroljefarget mot cola-brun. Uklar og grumsete. Intens duft av svisker og rosiner. Søt, rosinpreget smak, god fylde og middels syre. Middels lang smakskurve hvor den modne rosin- og sviskesødmen dominerer noe. En liten dessert i seg selv, et godt følge til modne oster og en morsom avslutning på kvelden.
© 2003-24 CellarTracker! LLC.

Report a Problem

Close